Crescentine z pomidorami i mozzarellą
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3197
Składniki:
- Na ciasto:
- 50 ml ciepłego mleka
- 5 g drożdży
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
- sól
- olej do głębokiego smażenia
- Na wypełnienie:
- 30 g sera mozzarella
- 4 pomidory
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1 łyżka suszonego oregano
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć ze szczyptą soli oraz ciepłym mlekiem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać na stolnicę, wlać roztarte wcześniej drożdże i wyrobić
elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce i nakryć wilgotną ściereczka, aby wyrosło. Po tym czasie ciasto podsypać mąką, po czym rozwałkować na grubość 2 mm i wyciąć w
nim ukośne kształty o szerokości odpowiadającej pomidorom.
Przygotować wypełnienie: ser mozzarella pokroić w cienkie plastry i wyłożyć na jedną część pokrojonego ciasta. Pomidory umyć, osączyć z wody, pokroić również w cienkie plastry i wyłożyć na pokrojony ser.
Całość posypać suszoną bazylią, oregano, szczyptą soli i nakryć drugą częścią pokrojonego ciasta. Wszystko dokładnie zlepić, poskładać na pół, włożyć do mocno rozgrzanego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor. Usmażone ściągnąć z ognia i osaczyć z tłuszczu.
elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce i nakryć wilgotną ściereczka, aby wyrosło. Po tym czasie ciasto podsypać mąką, po czym rozwałkować na grubość 2 mm i wyciąć w
nim ukośne kształty o szerokości odpowiadającej pomidorom.
Przygotować wypełnienie: ser mozzarella pokroić w cienkie plastry i wyłożyć na jedną część pokrojonego ciasta. Pomidory umyć, osączyć z wody, pokroić również w cienkie plastry i wyłożyć na pokrojony ser.
Całość posypać suszoną bazylią, oregano, szczyptą soli i nakryć drugą częścią pokrojonego ciasta. Wszystko dokładnie zlepić, poskładać na pół, włożyć do mocno rozgrzanego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor. Usmażone ściągnąć z ognia i osaczyć z tłuszczu.
Komentarze (0)