Ciasto z miechunką peruwiańską
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2953
Składniki:
- 2 łyżki masła do wysmarowania tortownicy
- Na dekorację:
- 100 ml śmietany kremówki
- 10 miechunek peruwiańskich (rodzynek brazylijskich)
- 1 łyżka cukru pudru do posypania ciasta
- Na ciasto:
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 0,5 szklanki cukru
Opis przygotowania:
Tortownicę wysmarować masłem. Miechunkę peruwiańską umyć i osączyć z wody. Białka oddzielić do żółtek. Z białek ubić sztywną pianę mikserem, wsypać do niej cukier i dodać po jednym żółtku, cały czas miksując. Następnie wsypać do tego mąkę ziemniaczaną i pszenną, proszek do pieczenia i wlać oliwę z oliwek. Całość zmiksować na jednolitą masę, po czym przełożyć do wysmarowanej masłem tortownicy. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika oraz tortownicy, przełożyć na talerz i przestudzić. Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Śmietanę kremówkę ubić na puszystą pianę i udekorować nią ciasto. Dodać do tego miechunkę peruwiańską.
Komentarze (0)