Naleśniki szpinakowe z sosem tomatillo
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2825
Składniki:
- 250 g czarnej fasoli w zalewie
- 5 marchewek
- 3 łyżki oleju
- 2 szklanki ryżu
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- pieprz
- sól
- Na ciasto naleśnikowe:
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka mąki
- 1 pęczek szpinaku
- Na sos tomatillo:
- 200 ml śmietany 18%
- 20 g tomatillo
- 1 awokado
Opis przygotowania:
Ryż opłukać, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Warzywa oraz owoce umyć i osaczyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry i pokroić drobno. Marchew obrać ze skóry, pokroić w słomkę wymieszać z cebulą oraz papryką i gotować do miękkości w niewielkiej ilości wody. Następnie odcedzić i dodać do ryżu. Fasolę osączyć z zalewy i dodać do reszty składników. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą i dokładnie wymieszać.
Przygotować ciasto naleśnikowe: szpinak umyć i osączyć z wody. Mąkę zmieszać z mlekiem, szczyptą soli, dodać do tego szpinak i wszystko zmiksować w blenderze. Rozgrzać olej na patelni, wlewać ciasto o konsystencji śmietanki i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Usmażone wyciągnąć, osączyć z tłuszczu, po czym nałożyć na nie wymieszane składniki z ryżem. Całość zawinąć i przełożyć na talerz.
Przygotować sos tomatillo: tomatillo pokroić drobno i zmieszać ze śmietaną. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić drobno i dodać do śmietany. Składniki przełożyć do blendera, dodać szczyptę pieprzu i soli, zmiksować i polać naleśniki na talerzu.
Przygotować ciasto naleśnikowe: szpinak umyć i osączyć z wody. Mąkę zmieszać z mlekiem, szczyptą soli, dodać do tego szpinak i wszystko zmiksować w blenderze. Rozgrzać olej na patelni, wlewać ciasto o konsystencji śmietanki i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Usmażone wyciągnąć, osączyć z tłuszczu, po czym nałożyć na nie wymieszane składniki z ryżem. Całość zawinąć i przełożyć na talerz.
Przygotować sos tomatillo: tomatillo pokroić drobno i zmieszać ze śmietaną. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić drobno i dodać do śmietany. Składniki przełożyć do blendera, dodać szczyptę pieprzu i soli, zmiksować i polać naleśniki na talerzu.
Komentarze (0)