Kotlety mielone w pomidorach
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3135
Składniki:
- 40 g mielonego mięsa wieprzowego
- 8 pomidorków cherry
- 6 łyżek oleju
- 5 dag parmezanu w plastrach
- 4 marchewki
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki zielonego groszku w zalewie
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego z kostki
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 główka sałaty
- 1 czerwona papryka
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Sałatę przełożyć do naczynia. Marchew zalać niewielką ilością wody, po czym ugotować do miękkości, odcedzić i pokroić w drobną kostkę. Do marchwi dodać pozbawioną nasion i pokrojoną drobno paprykę, osączony z zalewy zielony groszek oraz mięso. Następnie dodać do tego bułkę tartą, wbić jajko, doprawić do smaku pieprzem, solą oraz imbirem i dokładnie ręcznie wymieszać. Z wymieszanych składników uformować kotlety i smażyć na rumiany kolor na 3 łyżkach rozgrzanego oleju. Usmażone ściągnąć z ognia i przełożyć do naczynia z sałatą. Rozgrzać 3 łyżki oleju na patelni, dodać pokrojony drobno czosnek oraz cebulę i zeszklić. Do zeszklonych składników dodać przecier pomidorowy, wlać bulion warzywny, doprawić do smaku przyprawami, wymieszać, zagotować i przelać do potrawy. Na kotlety wyłożyć plastry parmezanu oraz całe pomidory cherry.
Komentarze (0)