Kotlety mielone w pomidorach

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3135
Kotlety mielone w pomidorach
fot. Jökull Sólberg Au?unsson / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 8 pomidorków cherry
  • 6 łyżek oleju
  • 5 dag parmezanu w plastrach
  • 4 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki zielonego groszku w zalewie
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego z kostki
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 główka sałaty
  • 1 czerwona papryka
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Sałatę przełożyć do naczynia. Marchew zalać niewielką ilością wody, po czym ugotować do miękkości, odcedzić i pokroić w drobną kostkę. Do marchwi dodać pozbawioną nasion i pokrojoną drobno paprykę, osączony z zalewy zielony groszek oraz mięso. Następnie dodać do tego bułkę tartą, wbić jajko, doprawić do smaku pieprzem, solą oraz imbirem i dokładnie ręcznie wymieszać. Z wymieszanych składników uformować kotlety i smażyć na rumiany kolor na 3 łyżkach rozgrzanego oleju. Usmażone ściągnąć z ognia i przełożyć do naczynia z sałatą. Rozgrzać 3 łyżki oleju na patelni, dodać pokrojony drobno czosnek oraz cebulę i zeszklić. Do zeszklonych składników dodać przecier pomidorowy, wlać bulion warzywny, doprawić do smaku przyprawami, wymieszać, zagotować i przelać do potrawy. Na kotlety wyłożyć plastry parmezanu oraz całe pomidory cherry.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów