Sorbet borówkowo-malinowy w pomarańczy
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2297
Składniki:
- 500 g borówek amerykańskich
- 200 ml śmietany 18 %
- 100 ml syropu malinowego
- 2 pomarańcze
- 2 łyżki cukru
- 2 szklanki wrzącej wody
Opis przygotowania:
Borówki amerykańskie umyć, osączyć z wody i przełożyć do miksera. Pomarańcze sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i przekroić na połówki. Z przekrojonych pomarańczy wydrążyć miąższ, zostawiając całą skórkę, po czym miąższ dodać do borówek w mikserze. Wlać do tego śmietanę, syrop malinowy, wsypać cukier i całość dokładnie zmiksować, a następnie przelać do odpowiedniego naczynia. Składniki w naczyniu oraz skórki z pomarańczy zamrozić w zamrażalniku. Po zamrożeniu wyciągnąć i łyżką do lodów przełożyć z naczynia do skórek z pomarańczy.
Komentarze (0)