Tokoyaki z krewetkami i majonezem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2344
Składniki:
- 300 ml wody
- 100 g mąki pszennej
- 8 mrożonych krewetek tygrysich
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
- 1 jajko
- 1 łyzeczka marynowanego imbiru
- 1 pęczek zielonej natki pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Krewetki rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Następnie mąkę zmieszać z wodą, wbić jajko, dodać marynowany imbir, sos sojowy, szczyptę soli i wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Rozgrzać olej na patelni do ciast, przełożyć do niej krewetki zanurzone w cieście, a resztą ciasta wypełnić wolne miejsca na patelni. Całość piec na rumiany kolor. Upieczone osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Danie polać majonezem oraz posypać drobno pokrojoną, zieloną natką pietruszki.
Komentarze (0)