Galette z jajkami, szynką i warzywami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2476
Składniki:
- 20 g zielonej fasolki szparagowej
- 20 g wędzonej szynki
- 4 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka oleju
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- Na ciasto:
- 1 szklanka maki pszennej
- 1 szklanka maki gryczanej
- 1 jajko
- 0,5 szklanki mleka 2%
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osaczyć z wody. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek, pokroić na kawałki i przełożyć do rondla. Potem zalać ją 3 szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Paprykę pozbawić nasion i pokroić na kawałki. Czosnek obrać ze skóry i przepuścić przez praskę. Przygotować ciasto: mąkę pszenną oraz gryczaną przesypać do miski. Potem wbić do tego 1 jajko, wsypać sól, wlać mleko i wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Wyrobione ciasto przelać chochelką na rozgrzany olej na patelni i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu drugiej strony ściągnąć z ognia, ale nie z patelni i nałożyć na to plastry szynki wędzonej oraz ugotowaną wcześniej fasolkę szparagową. Następnie dodać do tego pokrojoną paprykę i przepuszczony przez praskę czosnek. Składniki posypać pokrojoną drobno natka zielonej pietruszki oraz tartym parmezanem. Po czym same brzegi usmażonego ciasta zawinąć i całość postawić na małym ogniu. Składniki smażyć przez 30 sekund. Jajka wbić do rondla i roztrzepać widelcem. ze szczyptą soli. Roztrzepane wlać do środka smażonych składników i smażyć do czasu, aż się zetną. Wówczas wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)