Kalafior z majonezem i migdałami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1901
Składniki:
- 2 łyżki majonezu
- 1 kalafior
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 szklanki migdałów
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz świeżo zmielony
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Kalafiora pokroić w różyczki, przełożyć je do rondla, zalać 1,5 lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i wymieszać z ugotowanym wcześniej kalafiorem. Wymieszane składniki przełożyć do miski. Następnie migdały przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć je na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia, lekko przestudzić i dodać do całości. Wszystko posypać pokrojona drobno natką zielonej pietruszki oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze (0)