Kalafior z majonezem i migdałami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1901
Kalafior z majonezem i migdałami
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki majonezu
  • 1 kalafior
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 szklanki migdałów
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Kalafiora pokroić w różyczki, przełożyć je do rondla, zalać 1,5 lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i wymieszać z ugotowanym wcześniej kalafiorem. Wymieszane składniki przełożyć do miski. Następnie migdały przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć je na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia, lekko przestudzić i dodać do całości. Wszystko posypać pokrojona drobno natką zielonej pietruszki oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów