Penne z majonezem, awokado i krewetkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1980
Składniki:
- 30 g makaronu penne
- 25 g mrożonych krewetek
- 3 łyżki majonezu
- 2 ziemniaki
- 2 pomidory
- 2 dojrzałe awokado
- 1 cytryna do dekoracji
- pęczek szpinaku
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz awokado umyć i osączyć z wody. Szpinak wyłożyć na talerz. Następnie awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w kostkę. Pomidory pokroić na drobne kawałki i połączyć z pokrojonym awokado. Makaron zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do pokrojonych składników. Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, po czym wrzucić do 1 l gotującej się, lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty. Ugotowane odcedzić i dodać do całości. Do powyższych składników dodać majonez, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki wyłożyć na szpinak. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, potem pokroić w cienkie plastry i usmażyć na złoty kolor w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na patelni. Usmażone osączyć z tłuszczu do dodać do potrawy. Całość udekorować pokrojona cytryną.
Komentarze (0)