Grasica cielęca z cebulą, majonezem i oliwkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4910
Grasica cielęca z cebulą, majonezem i oliwkami
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g grasicy cielęcej
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki czarnych oliwek w zalewie
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 cebula
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz mielony czarny

Opis przygotowania:

Grasicę oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Grasicę pokroić na małe kawałki, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu oraz mąki. Natkę zielonej pietruszki drobno posiekać. Oliwki osączyć z zalewy i pokroić je na małe kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Talerze wysmarować majonezem. Następnie stopić na rozgrzanej patelni 2 łyżki masła i dodać do tego oprószoną grasicę. Mięso smażyć na średnim ogniu do chwili, aż się zacznie rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz z majonezem. Stopić pozostałe masło na patelni i dodać do niego pokrojone wcześniej czarne oliwki, cebulę i natkę zielonej pietruszki. Składniki na patelni doprawić do smaku szczyptą soli, dobrze wymieszać i smażyć razem do chwili, aż cebula się zeszkli. Wówczas ściągnąć je z ognia i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów