Grasica cielęca z cebulą, majonezem i oliwkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4910
Składniki:
- 400 g grasicy cielęcej
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki czarnych oliwek w zalewie
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki majonezu
- 1 cebula
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz mielony czarny
Opis przygotowania:
Grasicę oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Grasicę pokroić na małe kawałki, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu oraz mąki. Natkę zielonej pietruszki drobno posiekać. Oliwki osączyć z zalewy i pokroić je na małe kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Talerze wysmarować majonezem. Następnie stopić na rozgrzanej patelni 2 łyżki masła i dodać do tego oprószoną grasicę. Mięso smażyć na średnim ogniu do chwili, aż się zacznie rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz z majonezem. Stopić pozostałe masło na patelni i dodać do niego pokrojone wcześniej czarne oliwki, cebulę i natkę zielonej pietruszki. Składniki na patelni doprawić do smaku szczyptą soli, dobrze wymieszać i smażyć razem do chwili, aż cebula się zeszkli. Wówczas ściągnąć je z ognia i dodać do całości.
Komentarze (0)