Tofu ze szpinakiem, sezamem i ryżem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 648
Składniki:
- 400 g jedwabistego tofu
- 300 g ryżu
- 250 g świeżego szpinaku
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 szklanka sezamu
- 0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 0,5 szklanki ciemnego sosu sojowego
- 0,5 szklanki soku pomarańczowego
- olej do głębokiego smażenia
- sól
Opis przygotowania:
Szpinak umyć i odsączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu ryż odparować i przełożyć na talerz.. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Po zeszkleniu dodać do tego szpinak, oprószyć go startą gałką muszkatołowa i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć go z ognia i dodać do ryżu na talerzu. Do miski wlać ciemny sos sojowy, sok z pomarańczy, olej sezamowy i wymieszać. Na talerz przesypać skrobię kukurydzianą i wymieszać ją z sezamem. Tofu pokroić na porcje i namoczyć je w wymieszanych składnikach z miski, po czym wyciągnąć je i posypać skrobią kukurydzianą z sezamem. Włożyć to do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu z każdej strony. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do ryżu ze szpinakiem na talerzu.
Komentarze (0)