Tofu ze szpinakiem, sezamem i ryżem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 648
Tofu ze szpinakiem, sezamem i ryżem
fot. joyosity (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g jedwabistego tofu
  • 300 g ryżu
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 szklanka sezamu
  • 0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 0,5 szklanki ciemnego sosu sojowego
  • 0,5 szklanki soku pomarańczowego
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól

Opis przygotowania:

Szpinak umyć i odsączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu ryż odparować i przełożyć na talerz.. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Po zeszkleniu dodać do tego szpinak, oprószyć go startą gałką muszkatołowa i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć go z ognia i dodać do ryżu na talerzu. Do miski wlać ciemny sos sojowy, sok z pomarańczy, olej sezamowy i wymieszać. Na talerz przesypać skrobię kukurydzianą i wymieszać ją z sezamem. Tofu pokroić na porcje i namoczyć je w wymieszanych składnikach z miski, po czym wyciągnąć je i posypać skrobią kukurydzianą z sezamem. Włożyć to do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu z każdej strony. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do ryżu ze szpinakiem na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów