Tofu z sezamem, ryżem i brokułem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 5722
Tofu z sezamem, ryżem i brokułem
fot. gamene / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 50 g tofu
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 brokuł
  • 1 łyżeczka mielonego czosnku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki sezamy
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki miodu
  • 2 pomidory
  • 4 łyżki gotowego sosu sojowego
  • olej do smażenia
  • sól

Opis przygotowania:

Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odcedzić i przełożyć na talerz. Brokuła podzielić na różyczki, zalać wodą, ugotować do miękkości i położyć obok ryżu. Tofu pokroić w kostkę, przesypać do miski, dodać do tego olej sojowy, czosnek, imbir, skrobię kukurydzianą, ostrą paprykę i miód. Dobrze wymieszać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie rozgrzać 4 łyżki oleju na patelni, wrzucić tofu z wymieszanymi składnikami, smażyć na złoty kolor, a następnie przełożyć na talerz. Tofu posypać częścią sezamu, pozostałą część przypiec na patelni bez tłuszczu i posypać ryż. Szczypiorek pokroić drobno i dodać do tofu. Pomidory pozbawić skóry oraz nasion, pokroić w słomkę i udekorować ryż.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów