Tofu z sezamem, ryżem i brokułem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 5722
Składniki:
- 50 g tofu
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 1 szklanka ryżu
- 1 brokuł
- 1 łyżeczka mielonego czosnku
- 1 pęczek szczypiorku
- 2 łyżki sezamy
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki miodu
- 2 pomidory
- 4 łyżki gotowego sosu sojowego
- olej do smażenia
- sól
Opis przygotowania:
Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odcedzić i przełożyć na talerz. Brokuła podzielić na różyczki, zalać wodą, ugotować do miękkości i położyć obok ryżu. Tofu pokroić w kostkę, przesypać do miski, dodać do tego olej sojowy, czosnek, imbir, skrobię kukurydzianą, ostrą paprykę i miód. Dobrze wymieszać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie rozgrzać 4 łyżki oleju na patelni, wrzucić tofu z wymieszanymi składnikami, smażyć na złoty kolor, a następnie przełożyć na talerz. Tofu posypać częścią sezamu, pozostałą część przypiec na patelni bez tłuszczu i posypać ryż. Szczypiorek pokroić drobno i dodać do tofu. Pomidory pozbawić skóry oraz nasion, pokroić w słomkę i udekorować ryż.
Komentarze (0)