Tofu z warzywami i sezamem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2335
Tofu z warzywami i sezamem
fot. Geoff Peters 604 / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g jedwabistego tofu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kalafior
  • 1 zielony ogórek
  • 1 łyżka sezamu
  • pęczek świeżego szpinaku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Szpinak pokroić na kawałki i przełożyć na talerz. Kalafiora podzielić na różyczki, po czym zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Ogórka oraz pomidory pokroić w cienkie plastry i dodać do szpinaku. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać ugotowanego wcześniej kalafiora, pokruszone na drobne kawałki tofu, następnie składniki oprószyć pieprzem oraz solą, wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 2,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do całości. Wszystko posypać sezamem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów