Tofu z warzywami i sezamem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2335
Składniki:
- 30 g jedwabistego tofu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 1 kalafior
- 1 zielony ogórek
- 1 łyżka sezamu
- pęczek świeżego szpinaku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Szpinak pokroić na kawałki i przełożyć na talerz. Kalafiora podzielić na różyczki, po czym zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Ogórka oraz pomidory pokroić w cienkie plastry i dodać do szpinaku. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać ugotowanego wcześniej kalafiora, pokruszone na drobne kawałki tofu, następnie składniki oprószyć pieprzem oraz solą, wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 2,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do całości. Wszystko posypać sezamem.
Komentarze (0)