Tofu z ryżem i sezamem w sosie z ananasa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1869
Tofu z ryżem i sezamem w sosie z ananasa
fot. Stacy Spensley / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g jedwabistego tofu
  • 3 łyżki słodko-kwaśnego sosu z ananasem
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • sól

Opis przygotowania:

Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Tofu pokroić w dużą kostkę. Następnie rozgrzać oliwę na patelni i dodać do niego pokrojone wcześniej tofu. Składniki dokładnie wymieszać i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu, po czym dodać do tego sos słodko-kwaśny z ananasem. Całość ponownie wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do ryżu na talerzu. Wszystko posypać sezamem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów