Tofu z ryżem i sezamem w sosie z ananasa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2052
Składniki:
- 300 g jedwabistego tofu
- 3 łyżki słodko-kwaśnego sosu z ananasem
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka kleistego ryżu
- sól
Opis przygotowania:
Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Tofu pokroić w dużą kostkę. Następnie rozgrzać oliwę na patelni i dodać do niego pokrojone wcześniej tofu. Składniki dokładnie wymieszać i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu, po czym dodać do tego sos słodko-kwaśny z ananasem. Całość ponownie wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do ryżu na talerzu. Wszystko posypać sezamem.
Komentarze (0)