Germknödel
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3481
Składniki:
- 100 g powideł śliwkowych
- 2 łyżki mąki pszennej do podsypania ciasta
- Ciasto:
- 5 g suszonych drożdży
- 3 łyżki ciepłego mleka
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- Polewa:
- 25 g masła
- 16 g cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru pudru
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: drożdże przesypać do kubka, zalać je ciepłym mlekiem, zasypać cukrem i dobrze rozetrzeć. Następnie mąkę ze szczyptą soli przesypać do miski, potem wbić do tego jajko, wlać roztopione masło, roztarte drożdże i wyrobić ciasto. Ciasto nakryć wilgotną ściereczka i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podsypać mąką i uformować z niego kulki ręcznie. W kulkach zrobić wgłębienie palcem i nałożyć w nie powidła śliwkowe. Całość dokładnie zlepić, przełożyć na sito naczynia gotowanego na parze, do połowy zalane wodą i postawić na średnim ogniu. Składniki gotować do czasu aż woda się zagotuje, wtedy gotować je jeszcze przez 10 minut. Po ugotowaniu ściągnąć je z ognia, zdjąć z sita i wyłożyć na talerz. Przygotować polewę: masło stopić na rozgrzanej patelni, po czym wsypać do tego cukier waniliowy i dobrze rozmieszać, aby składniki dobrze się rozpuściły. Rozpuszczonymi polać po całości, a wszystko posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)