Germknödel

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3481
Germknödel
fot. Takeaway / CC-BY-SA 4.0

Składniki:

  • 100 g powideł śliwkowych
  • 2 łyżki mąki pszennej do podsypania ciasta
  • Ciasto:
  • 5 g suszonych drożdży
  • 3 łyżki ciepłego mleka
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • Polewa:
  • 25 g masła
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: drożdże przesypać do kubka, zalać je ciepłym mlekiem, zasypać cukrem i dobrze rozetrzeć. Następnie mąkę ze szczyptą soli przesypać do miski, potem wbić do tego jajko, wlać roztopione masło, roztarte drożdże i wyrobić ciasto. Ciasto nakryć wilgotną ściereczka i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podsypać mąką i uformować z niego kulki ręcznie. W kulkach zrobić wgłębienie palcem i nałożyć w nie powidła śliwkowe. Całość dokładnie zlepić, przełożyć na sito naczynia gotowanego na parze, do połowy zalane wodą i postawić na średnim ogniu. Składniki gotować do czasu aż woda się zagotuje, wtedy gotować je jeszcze przez 10 minut. Po ugotowaniu ściągnąć je z ognia, zdjąć z sita i wyłożyć na talerz. Przygotować polewę: masło stopić na rozgrzanej patelni, po czym wsypać do tego cukier waniliowy i dobrze rozmieszać, aby składniki dobrze się rozpuściły. Rozpuszczonymi polać po całości, a wszystko posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów