Tofu z kapustą, marchewką, miso i sezamem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2154
Tofu z kapustą, marchewką, miso i sezamem
fot. Stacy Spensley / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g jedwabistego tofu
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 2 łyżki płynnego miodu lipowego
  • 1 ćwiartka białej kapusty
  • 1 marchew
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka pasty miso
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka oleju
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Kapustę pokroić w cienkie plastry i wyłożyć na sito. Marchew obrać ze skóry i zetrzeć do kapusty na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Następnie oba składniki sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i przełożyć do miski. Dodać do tego posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki, obrany ze skóry i przepuszczony przez praskę czosnek i pastę miso. Całość zalać miodem lipowym, sosem sojowym, octem jabłkowym, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać. Tofu pokroić w kostkę, lekko zrumienić na rozgrzanym oleju na patelni i dodać do składników. Wszystko posypać sezamem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów