Tofu z kapustą, marchewką, miso i sezamem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2154
Składniki:
- 300 g jedwabistego tofu
- 2 szklanki wrzącej wody
- 2 łyżki płynnego miodu lipowego
- 1 ćwiartka białej kapusty
- 1 marchew
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka pasty miso
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka oleju
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Kapustę pokroić w cienkie plastry i wyłożyć na sito. Marchew obrać ze skóry i zetrzeć do kapusty na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Następnie oba składniki sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i przełożyć do miski. Dodać do tego posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki, obrany ze skóry i przepuszczony przez praskę czosnek i pastę miso. Całość zalać miodem lipowym, sosem sojowym, octem jabłkowym, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać. Tofu pokroić w kostkę, lekko zrumienić na rozgrzanym oleju na patelni i dodać do składników. Wszystko posypać sezamem.
Komentarze (0)