Polenta z marchewką, szczypiorkiem i selerem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2634
Składniki:
- 4 marchewki
- 2 łodygi selera
- 2 łyżeczki soli
- 1 l wody
- 0,5 kg mąki kukurydzianej
- pęczek szczypiorku
Opis przygotowania:
Marchew, szczypiorek i łodygi selera umyć, osączyć z wody i pokroić w kostkę. Następnie marchew i pokrojony seler zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Zagotować 1 l wody z 2 łyżeczkami soli. Na gotującą się wodę wsypać połowę mąki kukurydzianej i pokrojony drobno szczypiorek. Całość gotować na średnim ogniu przez 15 minut i mieszać ruchem okrężnym drewnianą łyżką, aby się nie zrobiły się kluchy. Po tym czasie wsypać drugą połowę mąki kukurydzianej i gotować przez kolejne 15 minut, cały czas mieszając. Gotowa polenta powinna zgęstnieć i łatwo odchodzić od ścian garnka (gdyby gotowana polenta robiła się za twarda, należy wlać do gotowanych składników niewielką ilość wrzącej wody i dobrze rozmieszać). Następnie ściągnąć z ognia i nałożyć na talerz. Dodać do tego ugotowane wcześniej warzywa i od razu podawać do spożycia.
Komentarze (0)