Kotlety kalafiorowe z orzechami, sezamem i szpinakiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1385
Składniki:
- 300 g świeżego szpinaku
- sól
- Kotlety:
- 250 g tłuczonych orzechów laskowych
- 2 łyżki czarnego sezamu
- 2 kalafiory
Opis przygotowania:
Szpinak oraz kalafiory umyć. Następnie szpinak przełożyć do rondla, zalać go lekko osoloną wodą i szybko doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Następnie ściągnąć z ognia, odcedzić i wyłożyć na talerz.
Przygotować kotlety: kalafiory podzielić na różyczki, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu kalafiory odcedzić i pokroić je na małe kawałeczki do miski. Następnie wsypać do nich tłuczone orzechy i czarny sezam, po czym uformować z tego male kotlety ręcznie.
Kotlety przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć je do chwili, aż zaczną się rumienić z obu stron na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do szpinaku.
Przygotować kotlety: kalafiory podzielić na różyczki, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu kalafiory odcedzić i pokroić je na małe kawałeczki do miski. Następnie wsypać do nich tłuczone orzechy i czarny sezam, po czym uformować z tego male kotlety ręcznie.
Kotlety przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć je do chwili, aż zaczną się rumienić z obu stron na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do szpinaku.
Komentarze (0)