Spaghetti z przegrzebkami i pesto
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2625
Składniki:
- 30 g makaronu spaghetti
- 30 g mrożonych przegrzebek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 garść świeżej bazylii
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Opis przygotowania:
Makaron spaghetti zalać 2 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć do miski. Bazylię umyć, osączyć z wody i posiekać drobno. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i połączyć z posiekaną bazylią. Dodać do tego oliwę z oliwek, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i przełożyć na makaron. Przegrzebki rozmrozić, oczyścić z muszli oraz części niejadalnych i pokroić w cienkie plastry. Następnie oprószyć je szczyptą soli, mielonej papryki i smażyć na rumiany kolor w mocno rozgrzanym oleju. Usmażone osączyć z tłuszczu i dodać do potrawy.
Komentarze (0)