Spaghetti z przegrzebkami i pesto

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2625
Spaghetti z przegrzebkami i pesto
fot. cyclonebill / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 30 g makaronu spaghetti
  • 30 g mrożonych przegrzebek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 garść świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Opis przygotowania:

Makaron spaghetti zalać 2 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć do miski. Bazylię umyć, osączyć z wody i posiekać drobno. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i połączyć z posiekaną bazylią. Dodać do tego oliwę z oliwek, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i przełożyć na makaron. Przegrzebki rozmrozić, oczyścić z muszli oraz części niejadalnych i pokroić w cienkie plastry. Następnie oprószyć je szczyptą soli, mielonej papryki i smażyć na rumiany kolor w mocno rozgrzanym oleju. Usmażone osączyć z tłuszczu i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów