Spaghetti w pesto z indykiem i kurczakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1874
Spaghetti w pesto z indykiem i kurczakiem
fot. || UggBoy♥UggGirl || PHOTO || WORLD || TRAVEL || / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g makaronu spaghetti
  • 2 piersi z indyka
  • 2 zielone papryczki chili
  • 1 pierś kurczaka
  • 1 l bulionu warzywnego
  • natka zielonej pietruszki
  • 1 limonka
  • sól
  • pieprz
  • Pesto:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soli z limonki
  • pęczek świeżej bazylii

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Papryczkę chili pozbawić nasion i pokroić na małe kawałki. Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Piersi z indyka oraz kurczaka przełożyć do jednego rondla, zalać je bulionem warzywnym i ugotować razem do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Następnie piersi z indyka przełożyć na talerz, a pierś z kurczaka przepuścić przez maszynkę do mięsa.

Przygotować pesto: bazylię posiekać drobno i przełożyć do moździerza. Do posiekanej bazylii dodać obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek, wlać oliwę z oliwek i sok z limonki. Następnie doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie rozetrzeć, połączyć z ugotowanym wcześniej makaronem i dodać do mięsa na talerzu.

Wszystko posypać przepuszczonym przez maszynkę mięsem z kurczaka, pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki oraz zieloną papryczką chili. Gotową potrawę udekorować pokrojoną limonką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów