Spaghetti w pesto z indykiem i kurczakiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1874
Składniki:
- 30 g makaronu spaghetti
- 2 piersi z indyka
- 2 zielone papryczki chili
- 1 pierś kurczaka
- 1 l bulionu warzywnego
- natka zielonej pietruszki
- 1 limonka
- sól
- pieprz
- Pesto:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soli z limonki
- pęczek świeżej bazylii
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Papryczkę chili pozbawić nasion i pokroić na małe kawałki. Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Piersi z indyka oraz kurczaka przełożyć do jednego rondla, zalać je bulionem warzywnym i ugotować razem do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Następnie piersi z indyka przełożyć na talerz, a pierś z kurczaka przepuścić przez maszynkę do mięsa.
Przygotować pesto: bazylię posiekać drobno i przełożyć do moździerza. Do posiekanej bazylii dodać obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek, wlać oliwę z oliwek i sok z limonki. Następnie doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie rozetrzeć, połączyć z ugotowanym wcześniej makaronem i dodać do mięsa na talerzu.
Wszystko posypać przepuszczonym przez maszynkę mięsem z kurczaka, pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki oraz zieloną papryczką chili. Gotową potrawę udekorować pokrojoną limonką.
Przygotować pesto: bazylię posiekać drobno i przełożyć do moździerza. Do posiekanej bazylii dodać obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek, wlać oliwę z oliwek i sok z limonki. Następnie doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie rozetrzeć, połączyć z ugotowanym wcześniej makaronem i dodać do mięsa na talerzu.
Wszystko posypać przepuszczonym przez maszynkę mięsem z kurczaka, pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki oraz zieloną papryczką chili. Gotową potrawę udekorować pokrojoną limonką.
Komentarze (0)