Banh Khot

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2208
Banh Khot
fot. Ron Diggity / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g kiełków fasoli mung w zalewie
  • 30 g mrożonych krewetek
  • 6 łyżek oleju
  • 3 czerwone papryki
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 zielona cebula z łodygi od szczypiorku
  • pęczek szczypiorku
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • Na ciasto naleśnikowe:
  • 250 g mąki
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 50 ml wody
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Kiełki fasoli mung osączyć z zalewy i połączyć z cebulą. Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, wrzucić na wrzącą, lekko osoloną wodę, gotować przez 3 minuty, odcedzić, osączyć z wody i dodać do cebuli z kiełkami. Następnie doprawić pieprzem oraz solą i razem zmiksować na jednolitą masę.
Przygotować ciasto na naleśniki: mąkę zmieszać z mlekiem kokosowym, wodą, pokrojoną drobno łodygą zielonej cebuli, szczyptą soli oraz pieprzu i wyrobić ciasto o konsystencji śmietanki. Rozgrzać 3 łyżki oleju na patelni i smażyć ciasto na rumiany kolor z jednej strony. Średnica naleśnika powinna wynosić ok. 10 cm (można wykorzystać do tego specjalne patelnie wgłębieniami). Usmażone naleśniki wyłożyć na talerz.
Do wnętrza naleśników dodać zmiksowaną masę. Rozgrzać 3 łyżki oleju na patelni, dodać pokrojoną drobno marchew, paprykę czerwoną pozbawioną nasion, oprószyć solą, wymieszać i smażyć przez 3 minuty na małym ogniu. Następnie ściągnąć z ognia i dodać do całości. Całość posypać pokrojonym szczypiorkiem i natka zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów