Banh Khot
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3265
Składniki:
- 250 g kiełków fasoli mung w zalewie
- 30 g mrożonych krewetek
- 6 łyżek oleju
- 3 czerwone papryki
- 3 marchewki
- 1 cebula
- 1 zielona cebula z łodygi od szczypiorku
- pęczek szczypiorku
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- Na ciasto naleśnikowe:
- 250 g mąki
- 150 ml mleka kokosowego
- 50 ml wody
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Kiełki fasoli mung osączyć z zalewy i połączyć z cebulą. Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, wrzucić na wrzącą, lekko osoloną wodę, gotować przez 3 minuty, odcedzić, osączyć z wody i dodać do cebuli z kiełkami. Następnie doprawić pieprzem oraz solą i razem zmiksować na jednolitą masę.
Przygotować ciasto na naleśniki: mąkę zmieszać z mlekiem kokosowym, wodą, pokrojoną drobno łodygą zielonej cebuli, szczyptą soli oraz pieprzu i wyrobić ciasto o konsystencji śmietanki. Rozgrzać 3 łyżki oleju na patelni i smażyć ciasto na rumiany kolor z jednej strony. Średnica naleśnika powinna wynosić ok. 10 cm (można wykorzystać do tego specjalne patelnie wgłębieniami). Usmażone naleśniki wyłożyć na talerz.
Do wnętrza naleśników dodać zmiksowaną masę. Rozgrzać 3 łyżki oleju na patelni, dodać pokrojoną drobno marchew, paprykę czerwoną pozbawioną nasion, oprószyć solą, wymieszać i smażyć przez 3 minuty na małym ogniu. Następnie ściągnąć z ognia i dodać do całości. Całość posypać pokrojonym szczypiorkiem i natka zielonej pietruszki.
Przygotować ciasto na naleśniki: mąkę zmieszać z mlekiem kokosowym, wodą, pokrojoną drobno łodygą zielonej cebuli, szczyptą soli oraz pieprzu i wyrobić ciasto o konsystencji śmietanki. Rozgrzać 3 łyżki oleju na patelni i smażyć ciasto na rumiany kolor z jednej strony. Średnica naleśnika powinna wynosić ok. 10 cm (można wykorzystać do tego specjalne patelnie wgłębieniami). Usmażone naleśniki wyłożyć na talerz.
Do wnętrza naleśników dodać zmiksowaną masę. Rozgrzać 3 łyżki oleju na patelni, dodać pokrojoną drobno marchew, paprykę czerwoną pozbawioną nasion, oprószyć solą, wymieszać i smażyć przez 3 minuty na małym ogniu. Następnie ściągnąć z ognia i dodać do całości. Całość posypać pokrojonym szczypiorkiem i natka zielonej pietruszki.
Komentarze (0)