Spaghetti z pesto i cukinią

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1551
Spaghetti z pesto i cukinią
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 makaronu spaghetti
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 młoda, zielona cukinia
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • sol
  • pieprz biały
  • Pesto:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki tłuczonych orzechów laskowych
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • pęczek świeżej bazylii

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Makaron spaghetti przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Cukinię pokroić w cienkie plastry. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną wcześniej cukinie, oprószyć ją szczypta soli, pieprzu białego, mieloną kolendrą i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć ja z ognia i dodać makaronu.

Przygotować pesto: bazylię drobno posiekać do miski, zalać ja oliwą z oliwek, wsypać do tego tłuczone orzechy laskowe i tarty parmezan. Składniki w misce doprawić do smaku przyprawami, wymieszać, połączyć z makaronem oraz cukinią, jeszcze raz dokładnie wymieszać i wyłożyć wszystko do miski.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów