Spaghetti z pesto i cukinią
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1874
Składniki:
- 30 makaronu spaghetti
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 młoda, zielona cukinia
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- sol
- pieprz biały
- Pesto:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki tłuczonych orzechów laskowych
- 1 łyżka tartego parmezanu
- pęczek świeżej bazylii
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Makaron spaghetti przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Cukinię pokroić w cienkie plastry. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną wcześniej cukinie, oprószyć ją szczypta soli, pieprzu białego, mieloną kolendrą i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć ja z ognia i dodać makaronu.
Przygotować pesto: bazylię drobno posiekać do miski, zalać ja oliwą z oliwek, wsypać do tego tłuczone orzechy laskowe i tarty parmezan. Składniki w misce doprawić do smaku przyprawami, wymieszać, połączyć z makaronem oraz cukinią, jeszcze raz dokładnie wymieszać i wyłożyć wszystko do miski.
Przygotować pesto: bazylię drobno posiekać do miski, zalać ja oliwą z oliwek, wsypać do tego tłuczone orzechy laskowe i tarty parmezan. Składniki w misce doprawić do smaku przyprawami, wymieszać, połączyć z makaronem oraz cukinią, jeszcze raz dokładnie wymieszać i wyłożyć wszystko do miski.
Komentarze (0)