Spaghetti z boczkiem i orzeszkami pinii w pesto

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2800
Spaghetti z boczkiem i orzeszkami pinii w pesto
fot. kawanet / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g orzeszków pinii
  • 30 g makaronu spaghetti
  • 15 dag wędzonego boczku w plastrach
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 1 pęczek bazylii
  • 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Orzeszki pinii oczyścić z łusek, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć na małym ogniu przez 30 sekund, a potem dodać je do makaronu. Boczek pokroić na drobne kawałki, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 1 minutę na małym ogniu, po czym dodać do reszty składników.

Przygotować sos pesto: bazylię umyć i osaczyć z wody (kilka listków pozostawić do dekoracji), następnie przełożyć do moździerza, dodać tarty parmezan, oliwę z oliwek, szczyptę soli oraz pieprzu i całość dokładnie utrzeć na jednolitą masę. Gotowy sos dodać do potrawy.

Całość udekorować pozostawionymi listkami bazylii i posypać mielona papryką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów