Spaghetti z boczkiem i orzeszkami pinii w pesto
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3013
Składniki:
- 200 g orzeszków pinii
- 30 g makaronu spaghetti
- 15 dag wędzonego boczku w plastrach
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 1 pęczek bazylii
- 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Orzeszki pinii oczyścić z łusek, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć na małym ogniu przez 30 sekund, a potem dodać je do makaronu. Boczek pokroić na drobne kawałki, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 1 minutę na małym ogniu, po czym dodać do reszty składników.
Przygotować sos pesto: bazylię umyć i osaczyć z wody (kilka listków pozostawić do dekoracji), następnie przełożyć do moździerza, dodać tarty parmezan, oliwę z oliwek, szczyptę soli oraz pieprzu i całość dokładnie utrzeć na jednolitą masę. Gotowy sos dodać do potrawy.
Całość udekorować pozostawionymi listkami bazylii i posypać mielona papryką.
Przygotować sos pesto: bazylię umyć i osaczyć z wody (kilka listków pozostawić do dekoracji), następnie przełożyć do moździerza, dodać tarty parmezan, oliwę z oliwek, szczyptę soli oraz pieprzu i całość dokładnie utrzeć na jednolitą masę. Gotowy sos dodać do potrawy.
Całość udekorować pozostawionymi listkami bazylii i posypać mielona papryką.
Komentarze (0)