Cukinia smażona w panierce z sosem czosnkowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 3754
Składniki:
- 2 małe, zielone cukinie
- 2 jajka
- 1 szklanka panierki Panko
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- Sos:
- 250 ml jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- szczypta mielonej, ostrej papryki chili
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Cukinię umyć, osączyć z wody i pokroić w słomkę. Jajka wbić na talerz i roztrzepać je ze szczyptą soli widelcem. Na drugi talerz przesypać panierkę, potem pokrojoną wcześniej cukinię namoczyć w roztrzepanych jajkach z solą, a następnie posypać ja panierką. Całość włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu wyciągnąć z oleju łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skory i przepuścić przez praskę do miski. Do czosnku dodać jogurt, wsypać mieloną ostra paprykę chili, szczyptę soli, pieprzu i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu dodać do smażonej cukinii na talerzu.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skory i przepuścić przez praskę do miski. Do czosnku dodać jogurt, wsypać mieloną ostra paprykę chili, szczyptę soli, pieprzu i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu dodać do smażonej cukinii na talerzu.
Komentarze (0)