Karczochy zapiekane z bułką i sosem czosnkowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3088
Składniki:
- 200 ml gotowego sosu czosnkowego
- 40 g karczochów
- 4 zwykłe bułki
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 cebula
- 1 cytryna
- 0,5 l letniej wody
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Opis przygotowania:
Karczochy umyć, oczyścić, pokroić na kawałki i gotować w 0,5 l lekko osolonej wody do miękkości. Następnie odcedzić i zalać sokiem z cytryny. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i dodać do karczochów. Bułki moczyć w 0,5 l letniej wody przez 1 minutę, potem wyciągnąć z wody i wydrążyć środki. Wydrążone środki zmieszać ręcznie z karczochami i cebulą, doprawić pieprzem oraz solą do smaku i z powrotem całością napełnić bułki. Wszystko wstawić do piekarnika i zapiekać w temp. 190 stopni na rumiany kolor. Zapieczone wyciągnąć i przestudzić. Następnie zalać sosem czosnkowym i udekorować ćwiartką cytryny oraz natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)