Karczochy zapiekane z bułką i sosem czosnkowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3088
Karczochy zapiekane z bułką i sosem czosnkowym
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 ml gotowego sosu czosnkowego
  • 40 g karczochów
  • 4 zwykłe bułki
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 cebula
  • 1 cytryna
  • 0,5 l letniej wody
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Opis przygotowania:

Karczochy umyć, oczyścić, pokroić na kawałki i gotować w 0,5 l lekko osolonej wody do miękkości. Następnie odcedzić i zalać sokiem z cytryny. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i dodać do karczochów. Bułki moczyć w 0,5 l letniej wody przez 1 minutę, potem wyciągnąć z wody i wydrążyć środki. Wydrążone środki zmieszać ręcznie z karczochami i cebulą, doprawić pieprzem oraz solą do smaku i z powrotem całością napełnić bułki. Wszystko wstawić do piekarnika i zapiekać w temp. 190 stopni na rumiany kolor. Zapieczone wyciągnąć i przestudzić. Następnie zalać sosem czosnkowym i udekorować ćwiartką cytryny oraz natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów