Chili Mac
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2206
Składniki:
- 250 g mielonego mięsa wołowego
- 200 g czerwonej fasoli z puszki
- 30 g makaronu pappardelle
- 5 g tartego sera cheddar
- 3 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 kromki chleba
- 1 cebula
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka mielonej papryki chili
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Makaron zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać mięso mielone i smażyć do czasu, aż mięso zmieni kolor. Wtedy dodać do tego osączoną z zalewy czerwoną fasolę oraz przecier pomidorowy. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dodać mielony kminek, paprykę chili, po czym dokładnie wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 3 minuty na średnim ogniu. Potem smażone składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na ugotowany wcześniej makaron na talerzu. Następnie całość posypać tartym serem cheddar i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 350 st. Piec do czasu całkowitego rozpuszczenia się sera. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić. Dodać do tego śmietanę kremówkę, posypać pokrojonym szczypiorkiem i podawać z chlebem.
Komentarze (0)