Krewetki z brokułem i pikantnym majonezem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1918
Krewetki z brokułem i pikantnym majonezem
fot. ayustety / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g majonezu
  • 4 pomidorki cherry
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 brokuł
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżeczka mielonej, ostrej, czerwonej papryki chili
  • 1 łyżka łagodnego keczupu
  • 1 zielony ogórek
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 0,5 kg mrożonych krewetek
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz pomarańczę umyć i osączyć z wody. Pomarańczę oraz zielonego ogórka pokroić w cienkie plastry i wyłożyć na talerz. Brokuła podzielić na różyczki, przełożyć go do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do składników na talerzu. Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, umyć, osączyć z wody, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu. Następnie wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć przez 3 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do całości. Majonez zmieszać z keczupem oraz szczyptą soli i mielonej papryki chili. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę, dodać do zmieszanych składników, zmiksować je mikserem i dodać do potrawy. Wszystko udekorować pokrojonymi pomidorkami cherry i posypać sezamem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów