Krewetki z brokułem i pikantnym majonezem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1918
Składniki:
- 200 g majonezu
- 4 pomidorki cherry
- 2 ząbki czosnku
- 1 brokuł
- 1 pomarańcza
- 1 łyżeczka mielonej, ostrej, czerwonej papryki chili
- 1 łyżka łagodnego keczupu
- 1 zielony ogórek
- 1 łyżeczka sezamu
- 0,5 kg mrożonych krewetek
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz pomarańczę umyć i osączyć z wody. Pomarańczę oraz zielonego ogórka pokroić w cienkie plastry i wyłożyć na talerz. Brokuła podzielić na różyczki, przełożyć go do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do składników na talerzu. Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, umyć, osączyć z wody, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu. Następnie wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć przez 3 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do całości. Majonez zmieszać z keczupem oraz szczyptą soli i mielonej papryki chili. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę, dodać do zmieszanych składników, zmiksować je mikserem i dodać do potrawy. Wszystko udekorować pokrojonymi pomidorkami cherry i posypać sezamem.
Komentarze (0)