Makaron z sosem czosnkowym i migdałami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3075
Makaron z sosem czosnkowym i migdałami
fot. little blue hen / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g makaronu rurki
  • 10 dag migdałów
  • 2 łyżki zielonego groszku z puszki
  • 1 pęczek szpinaku
  • sól
  • Na sos:
  • 4 ząbki czosnku
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego z kostki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki maki
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany kremówki śmietany
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i przełożyć na talerz. Do makaronu dodać osączony z zalewy groszek zielony. Przygotować sos czosnkowy: czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Mąkę wsypać do rondelka, dodać masło i zrobić jasną zasmażkę. Dodać do tego bulion warzywny, cukier, doprawić pieprzem oraz solą, dodać zeszklony czosnek, dobrze wymieszać i zagotować. Następnie ściągnąć z ognia, dodać śmietanę i wymieszać. Jeśli trzeba - doprawić pieprzem, solą, potem przelać na makaron. Szpinak sparzyć wrzątkiem, pokroić i dodać do makaronu. Migdały sparzyć na patelni bez tłuszczu, lekko utłuc i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów