Makaron z sosem czosnkowym i migdałami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3075
Składniki:
- 40 g makaronu rurki
- 10 dag migdałów
- 2 łyżki zielonego groszku z puszki
- 1 pęczek szpinaku
- sól
- Na sos:
- 4 ząbki czosnku
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego z kostki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki maki
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki śmietany kremówki śmietany
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i przełożyć na talerz. Do makaronu dodać osączony z zalewy groszek zielony. Przygotować sos czosnkowy: czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Mąkę wsypać do rondelka, dodać masło i zrobić jasną zasmażkę. Dodać do tego bulion warzywny, cukier, doprawić pieprzem oraz solą, dodać zeszklony czosnek, dobrze wymieszać i zagotować. Następnie ściągnąć z ognia, dodać śmietanę i wymieszać. Jeśli trzeba - doprawić pieprzem, solą, potem przelać na makaron. Szpinak sparzyć wrzątkiem, pokroić i dodać do makaronu. Migdały sparzyć na patelni bez tłuszczu, lekko utłuc i dodać do całości.
Komentarze (0)