Kotlety sojowe z sosem czosnkowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4444
Składniki:
- 40 g kotletów sojowych kulek
- 30 g zielonej fasoli w łupinie
- 1 paczka wykałaczek
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 3 łyżki oleju
- Sos czosnkowy:
- 250 ml śmietany 18 %
- 125 ml majonezu
- 3 ząbki czosnku
- szczypta oregano
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Fasolę ugotować w łupinach w lekko osolonej wodzie, odcedzić i przełożyć na talerz. Rozgrzać olej na patelni, wrzucić kotlety sojowe i smażyć na złoty kolor. Następnie osączyć z tłuszczu, dodać do fasoli i nabić wykałaczki.
Przygotować sos czosnkowy: czosnek obrać i drobno posiekać. Śmietanę przelać do miski, dodać do tego majonez, dobrze rozprowadzić, następnie dodać szczyptę oregano, soli i pieprzu. Całość wymieszać, włożyć na 20 minut do lodówki, po czym wyciągnąć, przelać do miseczki na talerzu i polać go jasnym sosem sojowym.
Przygotować sos czosnkowy: czosnek obrać i drobno posiekać. Śmietanę przelać do miski, dodać do tego majonez, dobrze rozprowadzić, następnie dodać szczyptę oregano, soli i pieprzu. Całość wymieszać, włożyć na 20 minut do lodówki, po czym wyciągnąć, przelać do miseczki na talerzu i polać go jasnym sosem sojowym.
Komentarze (0)