Kotlety sojowe z sosem czosnkowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4210
Kotlety sojowe z sosem czosnkowym
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g kotletów sojowych kulek
  • 30 g zielonej fasoli w łupinie
  • 1 paczka wykałaczek
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju
  • Sos czosnkowy:
  • 250 ml śmietany 18 %
  • 125 ml majonezu
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta oregano
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Fasolę ugotować w łupinach w lekko osolonej wodzie, odcedzić i przełożyć na talerz. Rozgrzać olej na patelni, wrzucić kotlety sojowe i smażyć na złoty kolor. Następnie osączyć z tłuszczu, dodać do fasoli i nabić wykałaczki.

Przygotować sos czosnkowy: czosnek obrać i drobno posiekać. Śmietanę przelać do miski, dodać do tego majonez, dobrze rozprowadzić, następnie dodać szczyptę oregano, soli i pieprzu. Całość wymieszać, włożyć na 20 minut do lodówki, po czym wyciągnąć, przelać do miseczki na talerzu i polać go jasnym sosem sojowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów