Parmigiana

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2088
Parmigiana
fot. amekinfo / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g sera mozzarella
  • 8 liści bazylii
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 bakłażany
  • 2 pomidory
  • 2 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka pistacji
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Cebule obrać ze skóry i pokroić w plastry. Jednego bakłażana pokroić w drobną kostkę, natomiast drugiego pokroić w plastry o grubości 1,5 cm i wydrążyć w nich środki. Wydrążone środki pokroić w kostkę i dodać i połączyć z pierwszym bakłażanem. Ser mozzarella pokroić w plastry. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać pokrojoną cebulę oraz czosnek i zeszklić. Do zeszklonych składników dodać tłuczone pistacje, pokrojonego bakłażana oraz pomidory pokrojone w plastry. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą oraz imbirem i dusić pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie ściągnąć z ognia. Wydrążone plastry bakłażana przełożyć do naczynia żaroodpornego, nałożyć na nie plastry sera mozzarella i przykryć plastrami wydrążonego bakłażana. Wszystko napełnić częścią składników z duszenia i przyozdobić liściem bazylii, a resztę duszonych składników wyłożyć na talerz. Składniki w naczyniu wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec do czasu, aż ser mozzarella zacznie się roztapiać. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów