Parmigiana
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2324
Składniki:
- 40 g sera mozzarella
- 8 liści bazylii
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 bakłażany
- 2 pomidory
- 2 czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka pistacji
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Cebule obrać ze skóry i pokroić w plastry. Jednego bakłażana pokroić w drobną kostkę, natomiast drugiego pokroić w plastry o grubości 1,5 cm i wydrążyć w nich środki. Wydrążone środki pokroić w kostkę i dodać i połączyć z pierwszym bakłażanem. Ser mozzarella pokroić w plastry. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać pokrojoną cebulę oraz czosnek i zeszklić. Do zeszklonych składników dodać tłuczone pistacje, pokrojonego bakłażana oraz pomidory pokrojone w plastry. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą oraz imbirem i dusić pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie ściągnąć z ognia. Wydrążone plastry bakłażana przełożyć do naczynia żaroodpornego, nałożyć na nie plastry sera mozzarella i przykryć plastrami wydrążonego bakłażana. Wszystko napełnić częścią składników z duszenia i przyozdobić liściem bazylii, a resztę duszonych składników wyłożyć na talerz. Składniki w naczyniu wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec do czasu, aż ser mozzarella zacznie się roztapiać. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i dodać do całości.
Komentarze (0)