Manti

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2461
Manti
fot. william.neuheisel / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 1,5 l bulionu warzywnego z kostki
  • 1,5 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1,5 łyżeczki przyprawy Sumak
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Farsz:
  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 250 g ciecierzycy w zalewie
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z solą, wlać do tego wodę i zagnieść gładkie ciasto. Następnie rozwałkować je na grubość 1,5 mm i małym kieliszkiem wyciąć w nim krążki.

Przygotować farsz: mięso mielone przełożyć do miski. Ciecierzycę osączyć z zalewy i przełożyć do miksera. Czosnek obrać ze skóry i dodać do ciecierzycy w mikserze. Wsypać do tego mielony kmin rzymski, szczyptę soli, pieprzu i razem zmiksować na jednolitą masę. Powstałą masę połączyć z mięsem mielonym, doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba i dokładnie wymieszać. Następnie nałożyć je małą łyżeczką na wycięte krążki ciasta i całość zawinąć w sakiewki.

Wszystko włożyć do gotującego się bulionu warzywnego wraz z przecierem pomidorowym i gotować przez 3 minuty. Gotowe danie razem z bulionem przelać na talerz, polać jogurtem greckim, posypać przyprawą Sumak oraz natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów