Manti
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2461
Składniki:
- 200 ml jogurtu greckiego
- 1,5 l bulionu warzywnego z kostki
- 1,5 łyżki przecieru pomidorowego
- 1,5 łyżeczki przyprawy Sumak
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki wody
- 0,5 łyżeczki soli
- Farsz:
- 300 g mielonego mięsa wołowego
- 250 g ciecierzycy w zalewie
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z solą, wlać do tego wodę i zagnieść gładkie ciasto. Następnie rozwałkować je na grubość 1,5 mm i małym kieliszkiem wyciąć w nim krążki.
Przygotować farsz: mięso mielone przełożyć do miski. Ciecierzycę osączyć z zalewy i przełożyć do miksera. Czosnek obrać ze skóry i dodać do ciecierzycy w mikserze. Wsypać do tego mielony kmin rzymski, szczyptę soli, pieprzu i razem zmiksować na jednolitą masę. Powstałą masę połączyć z mięsem mielonym, doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba i dokładnie wymieszać. Następnie nałożyć je małą łyżeczką na wycięte krążki ciasta i całość zawinąć w sakiewki.
Wszystko włożyć do gotującego się bulionu warzywnego wraz z przecierem pomidorowym i gotować przez 3 minuty. Gotowe danie razem z bulionem przelać na talerz, polać jogurtem greckim, posypać przyprawą Sumak oraz natką zielonej pietruszki.
Przygotować farsz: mięso mielone przełożyć do miski. Ciecierzycę osączyć z zalewy i przełożyć do miksera. Czosnek obrać ze skóry i dodać do ciecierzycy w mikserze. Wsypać do tego mielony kmin rzymski, szczyptę soli, pieprzu i razem zmiksować na jednolitą masę. Powstałą masę połączyć z mięsem mielonym, doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba i dokładnie wymieszać. Następnie nałożyć je małą łyżeczką na wycięte krążki ciasta i całość zawinąć w sakiewki.
Wszystko włożyć do gotującego się bulionu warzywnego wraz z przecierem pomidorowym i gotować przez 3 minuty. Gotowe danie razem z bulionem przelać na talerz, polać jogurtem greckim, posypać przyprawą Sumak oraz natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)