Gulab jamun

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2789
Gulab jamun
fot. preetamrai / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 5 g orzechów włoskich
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki soku cytrynowego
  • 1 l tłustego mleka 3,2 %
  • 1 łyżka śmietany kremówki
  • 0,5 łyżeczki curry
  • szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia
  • Na syrop:
  • 4 łyżki soku cytrynowego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka letniej wody

Opis przygotowania:

Mleko wlać do rondla i zagotować na dużym ogniu. Następnie ściągnąć i póki jest gorące, wlać 3 łyżki soku cytrynowego i mieszać przez 5 minut. Z wymieszanych składników powinna utworzyć się serwatka. Potem wszystko przelać do cedzaka wyłożonego gazą i odcisnąć powstały w ten sposób ser. Rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni i dodać do tego odcedzony ser oraz curry. Oba składniki należy lekko obsmażyć na średnim ogniu, dokładnie wymieszać, po czym ściągnąć z ognia. Dodać do tego mąkę kukurydzianą, szczyptę soli i wszystko razem zmiksować mikserem na jednolitą masę. Z wyrobionej masy uformować ręcznie małe kulki, do których włożyć kawałki orzecha włoskiego. Całość zlepić i wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu. Smażyć złoty kolor, a potem osączyć z tłuszczu i przełożyć do miski

Przygotować syrop: sok cytrynowy wymieszać z letnią wodą i cukrem pudrem, po czym zalać nim usmażone kulki. Wszystko polać śmietaną kremówką.

Komentarze (0)