Gulab jamun
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2789
Składniki:
- 5 g orzechów włoskich
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 3 łyżki soku cytrynowego
- 1 l tłustego mleka 3,2 %
- 1 łyżka śmietany kremówki
- 0,5 łyżeczki curry
- szczypta soli
- olej do głębokiego smażenia
- Na syrop:
- 4 łyżki soku cytrynowego
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka letniej wody
Opis przygotowania:
Mleko wlać do rondla i zagotować na dużym ogniu. Następnie ściągnąć i póki jest gorące, wlać 3 łyżki soku cytrynowego i mieszać przez 5 minut. Z wymieszanych składników powinna utworzyć się serwatka. Potem wszystko przelać do cedzaka wyłożonego gazą i odcisnąć powstały w ten sposób ser. Rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni i dodać do tego odcedzony ser oraz curry. Oba składniki należy lekko obsmażyć na średnim ogniu, dokładnie wymieszać, po czym ściągnąć z ognia. Dodać do tego mąkę kukurydzianą, szczyptę soli i wszystko razem zmiksować mikserem na jednolitą masę. Z wyrobionej masy uformować ręcznie małe kulki, do których włożyć kawałki orzecha włoskiego. Całość zlepić i wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu. Smażyć złoty kolor, a potem osączyć z tłuszczu i przełożyć do miski
Przygotować syrop: sok cytrynowy wymieszać z letnią wodą i cukrem pudrem, po czym zalać nim usmażone kulki. Wszystko polać śmietaną kremówką.
Przygotować syrop: sok cytrynowy wymieszać z letnią wodą i cukrem pudrem, po czym zalać nim usmażone kulki. Wszystko polać śmietaną kremówką.
Komentarze (0)