Tofu z brokułem w sosie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2329
Tofu z brokułem w sosie
fot. Stacy Spensley / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g jedwabistego tofu
  • 1 brokuł
  • 1 łyżka sezamu
  • Sos:
  • 3 łyżki sosu hoisin
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka melasy z trzciny cukrowej
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 ząbek czosnku

Opis przygotowania:

Brokuła umyć, osączyć z wody, pokroić w różyczki, po czym przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i przełożyć do miski. Tofu pokroić w trójkąty, przełożyć je na blachę do pieczenia, wstawić ją do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec przez 10 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i dodać do brokuła w misce.

Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i przełożyć do miski. Do czosnku dodać sos hoisin, wlać sos sojowy, ocet ryżowy oraz olej sezamowy, dodać melasę z trzciny cukrowej i musztardę Dijon, a następnie całość dokładnie roztrzepać widelcem i polać tym potrawę.

Na koniec wszystko posypać sezamem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów