Tofu z brokułem w sosie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2329
Składniki:
- 400 g jedwabistego tofu
- 1 brokuł
- 1 łyżka sezamu
- Sos:
- 3 łyżki sosu hoisin
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka melasy z trzciny cukrowej
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 ząbek czosnku
Opis przygotowania:
Brokuła umyć, osączyć z wody, pokroić w różyczki, po czym przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i przełożyć do miski. Tofu pokroić w trójkąty, przełożyć je na blachę do pieczenia, wstawić ją do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec przez 10 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i dodać do brokuła w misce.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i przełożyć do miski. Do czosnku dodać sos hoisin, wlać sos sojowy, ocet ryżowy oraz olej sezamowy, dodać melasę z trzciny cukrowej i musztardę Dijon, a następnie całość dokładnie roztrzepać widelcem i polać tym potrawę.
Na koniec wszystko posypać sezamem.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i przełożyć do miski. Do czosnku dodać sos hoisin, wlać sos sojowy, ocet ryżowy oraz olej sezamowy, dodać melasę z trzciny cukrowej i musztardę Dijon, a następnie całość dokładnie roztrzepać widelcem i polać tym potrawę.
Na koniec wszystko posypać sezamem.
Komentarze (0)