Szaszłyki z przegrzebek, kraba i ananasa
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2226
Składniki:
- 100 ml sosu czosnkowego
- 6 listków świeżego tymianku do dekoracji
- 4 mrożone przegrzebki
- 4 paluszki krabowe
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 świeży ananas
- 1 łyżeczka mielonej ostrej, czerwonej papryki
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w plastry. Paprykę czerwoną pozbawić nasion i pokroić na małe kawałki. Przegrzebki rozmrozić. Paluszki krabowe obrać ze skóry, po czym razem z przegrzebkami oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, przełożyć na rozgrzaną oliwę na patelni, przyrumienić z obu stron i ściągnąć z ognia. Ananasa obrać ze skóry, usunąć rdzeń, miąższ pokroić w dużą kostkę, prószyć mielonym kminem rzymskim, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, lekko przyrumienić na średnim ogniu i ściągnąć z ognia. Następnie wszystkie składniki nabić na patyczki szaszłykowe. Całość polać sosem czosnkowym, posypać mieloną, ostrą papryka i udekorować listkami świeżego tymianku.
Komentarze (0)