Szaszłyki z przegrzebek, kraba i ananasa

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2013
Szaszłyki z przegrzebek, kraba i ananasa
fot. InterContinental Hong Kong / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 100 ml sosu czosnkowego
  • 6 listków świeżego tymianku do dekoracji
  • 4 mrożone przegrzebki
  • 4 paluszki krabowe
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 świeży ananas
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej, czerwonej papryki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w plastry. Paprykę czerwoną pozbawić nasion i pokroić na małe kawałki. Przegrzebki rozmrozić. Paluszki krabowe obrać ze skóry, po czym razem z przegrzebkami oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, przełożyć na rozgrzaną oliwę na patelni, przyrumienić z obu stron i ściągnąć z ognia. Ananasa obrać ze skóry, usunąć rdzeń, miąższ pokroić w dużą kostkę, prószyć mielonym kminem rzymskim, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, lekko przyrumienić na średnim ogniu i ściągnąć z ognia. Następnie wszystkie składniki nabić na patyczki szaszłykowe. Całość polać sosem czosnkowym, posypać mieloną, ostrą papryka i udekorować listkami świeżego tymianku.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów