Sałatka z kurczaka, ananasa, brokuła i orzechów
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4107
Składniki:
- 30 g zielonego groszku w łupinie
- 10 g orzechów nerkowca
- 3 marchewki
- 2 piersi z kurczaka
- 3 łyżki oleju
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego z kostki
- 1 puszka ananasa w kostce
- 1 brokuł
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Piersi z kurczaka umyć, osączyć z wody, oprószyć pieprzem, solą oraz mąką kukurydzianą, pokroić w kostkę wrzucić do zalewy ananasowej na 15 minut i włożyć do lodówki. Następnie rozgrzać olej na patelni, wrzucić piersi kurczaka z zalewy i zrumienić z każdej strony, potem przełożyć na talerz. Orzeszki nerkowca sparzyć na patelni przez 5 minut i dodać do kurczaka. Marchew pokroić w krążki, brokuła podzielić na różyczki i zalać bulionem warzywnym. Dodać do tego groszek w łupinie, pozostałą marynatę ananasową i całość gotować na średnim ogniu do miękkości warzyw. Gotowane warzywa doprawić do smaku pieprzem i solą, ściągnąć z ognia i dodać do kurczaka z orzechami.
Komentarze (0)