Ryż z soją i szczypiorkiem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2651
Ryż z soją i szczypiorkiem
fot. Special*Dark / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka soi
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 1 łyżka soku z limonki
  • pęczek szczypiorku

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Soję moczyć w 3 szklankach wody przez 2 godziny, potem ugotować do miękkości i odcedzić. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, po czym zalać go 3 szklankami lekko osolonej wody i gotować do miękkości. Ugotowany ryż wymieszać z sokiem z limonki i przelać razem z wodą do miski. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać ugotowaną wcześniej soję, oprószyć ją szczyptą soli i smażyć na średnim ogniu przez 1,5 minuty. Usmażoną dodać do całości. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów