Ryż z soją i szczypiorkiem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2879
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka soi
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 1 łyżka soku z limonki
- pęczek szczypiorku
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Soję moczyć w 3 szklankach wody przez 2 godziny, potem ugotować do miękkości i odcedzić. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, po czym zalać go 3 szklankami lekko osolonej wody i gotować do miękkości. Ugotowany ryż wymieszać z sokiem z limonki i przelać razem z wodą do miski. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać ugotowaną wcześniej soję, oprószyć ją szczyptą soli i smażyć na średnim ogniu przez 1,5 minuty. Usmażoną dodać do całości. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)