Skórki z łososia w nori

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2151
Skórki z łososia w nori
fot. VirtualErn / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 100 ml ciemnego sosu sojowego
  • 40 g skórek z łososia świeżego lub mrożonego
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki pasty wasabi
  • 2 suszone płaty nori
  • 2 liście sałaty
  • 1 zielony ogórek szklarniowy
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 1 jajko
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osaczyć z wody. Ogórka pokroić w cienką słomkę. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Płaty nori zalać 1 szklanką wrzącej wody, trzymać przez 30 sekund, po czym wyciągnąć, osączyć z jej nadmiaru i rozłożyć na stole. Przełożyć na nie zieloną sałatę i pokrojonego ogórka. Jajko roztrzepać widelcem na talerzu. Mąkę przesypać na drugi talerz. Skórki z łososia mrożonego lub świeżego dokładnie umyć, oprószyć pieprzem oraz solą, obtoczyć w roztrzepanym jajku, potem w mące i smażyć w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na patelni na złoty kolor. Usmażone wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i dodać do składników. Do całości dodać ugotowany wcześniej ryż, po czym wszystko zawinąć w rulon. Gotową potrawę przełożyć na talerz. Do osobnej miseczki wlać sos sojowy ciemny, nałożyć pastę wasabi i razem podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów