Syrniki
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3690
Składniki:
- 500 g białego sera twarogowego
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki
- 0,5 łyżeczki soli
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Jajka wbić do miski i rozetrzeć z 2 łyżkami cukru. Do roztartych składników wsypać mąkę, sól, dodać ser twarogowy i całość utrzeć na jednolitą masę. Z utartej masy uformować ręcznie małe kotleciki, a potem włożyć je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Całość smażyć z obu stron na złoty kolor, po czym wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Kiedy trochę przestygną, palcem zrobić w środku wgniecenie, wsypać do tego pozostały cukier i polać śmietaną kremówką.
Komentarze (2)
Syrniki są przepyszne! Świetny przepis, wychodzą z niego naprawdę dobre placuszki. Ja nie formuje kotlecików (za dużo problemów, bo ciasto ma dość płynną konsystencję i raczej czepia się rąk) tylko kładę łyżką na patelnię jak racuchy. Niebo w gębie:) polecam każdemu. Wbrew pozorom nie są wcale tłuste: masa nie wpija tłuszczu, nie mam potrzeby dolewania go na patelnię podczas smażenia. Idealny pomysł na śniadanie, deser lub podwieczorek.
Łatwe, szybko się robi, a wychodzi naprawdę pyszne :)