Tofu z makaronem i żurawiną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1516
Składniki:
- 30 g jedwabistego tofu
- 30 g makaronu ryżowego wstążki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki panierki panko
- 2 ząbki czosnku
- 1 limonka
- pęczek szczypiorku
- sól
Opis przygotowania:
Szczypiorek umyć, osączyć z wody i pokroić ukośnie. Żurawinę sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Makaron ryżowy zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Następnie rozgrzać oliwę na patelni, dodać obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek, sparzoną wcześniej żurawinę, pokrojone na kawałki tofu i smażyć pod przykryciem przez 2 minuty. Po tym czasie dodać do tego posypkę panko, całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku szczyptą soli, a następnie ściągnąć z ognia i wymieszać z ugotowanym wcześniej makaronem. Wszystko przełożyć na talerz, posypać pokrojonym szczypiorkiem i udekorować pokrojoną limonką.
Komentarze (0)