Klopsy z ziemniakami i żurawiną
Oceń:
(5 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1223
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 2 łyżki śmietany 18 %
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 2 łyżki świeżej żurawiny
- 1 szklanka wrzącej wody
- natka zielonej pietruszki
- Klopsy:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 szklanka oleju
- pieprz czarny mielony
- sól
Opis przygotowania:
Suszoną i świeżą żurawinę sparzyć wrzącą wodą na sicie i odsączyć z jej nadmiaru. Natkę zielonej pietruszki umyć, odsączyć z wody i drobno posiekać. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, wlać do mich śmietanę i utłuc tłuczkiem na jednolitą masę. Po ubiciu ziemniaki wyłożyć na talerz.
Przygotować klopsy: mięso mielone przełożyć do miski, wbić do niego jajko doprawić do smaku solą, pieprzem i mielonymi nasionami kolendry. Następnie składniki te dobrze wymieszać i uformować z tego ręcznie małe kulki. Obtoczyć je bułką tartą i smażyć na średnim ogniu w mocno rozgrzanym oleju na patelni z każdej strony na rumiany kolor. Następnie ściągnąć je z ognia, odsączyć z nadmiaru tłuszczu i dodać do ziemniaków na talerzu.
Wszystko posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki oraz suszoną i świeża żurawiną.
Przygotować klopsy: mięso mielone przełożyć do miski, wbić do niego jajko doprawić do smaku solą, pieprzem i mielonymi nasionami kolendry. Następnie składniki te dobrze wymieszać i uformować z tego ręcznie małe kulki. Obtoczyć je bułką tartą i smażyć na średnim ogniu w mocno rozgrzanym oleju na patelni z każdej strony na rumiany kolor. Następnie ściągnąć je z ognia, odsączyć z nadmiaru tłuszczu i dodać do ziemniaków na talerzu.
Wszystko posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki oraz suszoną i świeża żurawiną.
Komentarze (0)