Bulion z makaronem, tofu i marynowanymi jajkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 509
Składniki:
- 800 ml bulionu warzywnego
- 400 g makaronu soba
- 400 g jedwabistego tofu
- 200 g kukurydzy w zalewie
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki pasty miso
- 2 płaty suszonego norii
- 2 szklanki wrzącej wody
- pęczek zielonego szczypiorku
- sól
- Marynata:
- 4 jajka
- 0,5 szklanki ciemnego sosu sojowego
- 0,5 szklanki wina ryżowego
- 0,5 szklanki wody
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- 0,5 szklanki mirin
Opis przygotowania:
Makaron wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedzić i przełożyć go do miski. Kukurydzę odsączyć z zalewy i dodać ją do makaronu w misce. Płaty nori sparzyć wrzącą wodą na sicie, odsączyć z jej nadmiaru i dodać do składników w misce. Tofu pokroić w plastry o grubości 1 cm i lekko je zrumienić na rozgrzanym oleju na patelni na średnim ogniu. Następnie ściągnąć je z ognia i dodać do składników w misce. Jajka włożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skorupek i przekroić na połowy.
Przygotować marynatę: do rondla wlać wodę, mirin, ciemny sos sojowy, wsypać brązowy cukier, wymieszać, po czym dodać do tego ugotowane wcześniej jajka i moczyć je przez 2 godziny. Po namoczeniu jajka odcedzić i dodać do składników w misce.
Bulion warzywny zagotować z pastą miso na średnim ogniu i wrzątkiem zalać całą potrawę. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Przygotować marynatę: do rondla wlać wodę, mirin, ciemny sos sojowy, wsypać brązowy cukier, wymieszać, po czym dodać do tego ugotowane wcześniej jajka i moczyć je przez 2 godziny. Po namoczeniu jajka odcedzić i dodać do składników w misce.
Bulion warzywny zagotować z pastą miso na średnim ogniu i wrzątkiem zalać całą potrawę. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Komentarze (0)