Bulion z makaronem, tofu i marynowanymi jajkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 286
Bulion z makaronem, tofu i marynowanymi jajkami
fot. joyosity (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 400 g makaronu soba
  • 400 g jedwabistego tofu
  • 200 g kukurydzy w zalewie
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki pasty miso
  • 2 płaty suszonego norii
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • pęczek zielonego szczypiorku
  • sól
  • Marynata:
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki ciemnego sosu sojowego
  • 0,5 szklanki wina ryżowego
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 0,5 szklanki mirin

Opis przygotowania:

Makaron wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedzić i przełożyć go do miski. Kukurydzę odsączyć z zalewy i dodać ją do makaronu w misce. Płaty nori sparzyć wrzącą wodą na sicie, odsączyć z jej nadmiaru i dodać do składników w misce. Tofu pokroić w plastry o grubości 1 cm i lekko je zrumienić na rozgrzanym oleju na patelni na średnim ogniu. Następnie ściągnąć je z ognia i dodać do składników w misce. Jajka włożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skorupek i przekroić na połowy.

Przygotować marynatę: do rondla wlać wodę, mirin, ciemny sos sojowy, wsypać brązowy cukier, wymieszać, po czym dodać do tego ugotowane wcześniej jajka i moczyć je przez 2 godziny. Po namoczeniu jajka odcedzić i dodać do składników w misce.

Bulion warzywny zagotować z pastą miso na średnim ogniu i wrzątkiem zalać całą potrawę. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów