Indyk pieczony z pomarańczą i żurawiną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1862
Indyk pieczony z pomarańczą i żurawiną
fot. sea_wave (elements.envato.com)

Składniki:

  • 250 g masła
  • 4,5 kg indyka
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 pomarańcze
  • 1 szklanka żurawiny
  • 0,5 szklanki jagód
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • świeży rozmaryn do dekoracji

Opis przygotowania:

Indyka dokładnie umyć, odsączyć z wody i osuszyć go papierowym ręcznikiem. 50 g masła rozpuścić na rozgrzanej patelni. Czosnek obrać ze skóry i przecisnąć przez praskę do miski. Do czosnku wlać rozpuszczone masło i wysmarować nim całego indyka. Oprószyć go solą oraz pieprzem i przełożyć do brytfanki. Pomarańcze umyć, pokroić w cienkie plastry, z czego dwa z nich włożyć do wnętrza indyka w brytfance. Na pomarańcze we wnętrzu indyka włożyć pozostałe masło i całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 160°C. Mięso piec do miękkości, podlewając je co jakiś czas roztopionym masłem z indyka. Po upieczeniu indyka wyciągnąć z piekarnika, wyłożyć na talerz, po czym udekorować go pozostałą, pokrojona pomarańcza, świeżą żurawiną, jagodami i rozmarynem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów