Indyk pieczony z pomarańczą i żurawiną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1862
Składniki:
- 250 g masła
- 4,5 kg indyka
- 4 ząbki czosnku
- 3 pomarańcze
- 1 szklanka żurawiny
- 0,5 szklanki jagód
- sól
- pieprz czarny mielony
- świeży rozmaryn do dekoracji
Opis przygotowania:
Indyka dokładnie umyć, odsączyć z wody i osuszyć go papierowym ręcznikiem. 50 g masła rozpuścić na rozgrzanej patelni. Czosnek obrać ze skóry i przecisnąć przez praskę do miski. Do czosnku wlać rozpuszczone masło i wysmarować nim całego indyka. Oprószyć go solą oraz pieprzem i przełożyć do brytfanki. Pomarańcze umyć, pokroić w cienkie plastry, z czego dwa z nich włożyć do wnętrza indyka w brytfance. Na pomarańcze we wnętrzu indyka włożyć pozostałe masło i całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 160°C. Mięso piec do miękkości, podlewając je co jakiś czas roztopionym masłem z indyka. Po upieczeniu indyka wyciągnąć z piekarnika, wyłożyć na talerz, po czym udekorować go pozostałą, pokrojona pomarańcza, świeżą żurawiną, jagodami i rozmarynem.
Komentarze (0)