Bekon wędzony z kapustą, miso i mirinem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2074
Składniki:
- 40 g wędzonego bekonu
- 1 główka kapusty włoskiej
- 1 łyżka margaryny
- 1 cebula szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka czerwonej pasty miso
- 0,5 szklanki przyprawy mirin
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Kapustę włoską umyć, usunąć głąb, zostawiając jedynie liście. Liście wrzucić do 0,5 l wrzącej, lekko osolonej wody i trzymać przez 5 minut, po czym odcedzić, osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Bekon wędzony pokroić w plastry i dodać do kapusty. Margarynę stopić na rozgrzanej patelni, dodać do niej pokrojony drobno czosnek, szalotkę i zeszklić. Następnie dodać do tego imbir, pastę miso i sos sojowy. Wszystko wymieszać i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty. Potem dodać przyprawę mirin, pieprz oraz sól, zagotować i przełożyć na pokrojony bekon.
Komentarze (0)