Kalmary z miso z marchewką i ogórkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1685
Kalmary z miso z marchewką i ogórkiem
fot. Jeremy Keith / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g mrożonych kalmarów
  • 2 szklarniowe ogórki
  • 2 łyżki czerwonej pasty miso
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 ziarna czarnego pieprzu
  • 2 marchewki
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Ogórki z marchewką umyć i osączyć z wody. Ogórki pokroić w cienką słomkę, przełożyć je do miski i oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu białego. Natomiast marchew obrać ze skóry, pokroić w talarki do rondla, zalać ją bulionem i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu ściągnąć z ognia, dodać do tego czerwoną pastę miso i razem zmiksować mikserem na jednolitą masę. Kalmary rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, po czym dodać do tego liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 20 minut. Po tym czasie odcedzić je i dodać do pokrojonych ogórków w misce. Na wszystko wyłożyć zmiksowane wcześniej składniki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów