Kalmary z miso z marchewką i ogórkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1685
Składniki:
- 300 g mrożonych kalmarów
- 2 szklarniowe ogórki
- 2 łyżki czerwonej pasty miso
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 ziarna czarnego pieprzu
- 2 marchewki
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Ogórki z marchewką umyć i osączyć z wody. Ogórki pokroić w cienką słomkę, przełożyć je do miski i oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu białego. Natomiast marchew obrać ze skóry, pokroić w talarki do rondla, zalać ją bulionem i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu ściągnąć z ognia, dodać do tego czerwoną pastę miso i razem zmiksować mikserem na jednolitą masę. Kalmary rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, po czym dodać do tego liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 20 minut. Po tym czasie odcedzić je i dodać do pokrojonych ogórków w misce. Na wszystko wyłożyć zmiksowane wcześniej składniki.
Komentarze (0)