Lasagne ze szpinakiem, pieczarkami i pomidorami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3952
Lasagne ze szpinakiem, pieczarkami i pomidorami
fot. visualpanic / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g pieczarek
  • 10 g tartego żółtego sera
  • 6 płatów makaronu lasagne
  • 4 pomidory
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
  • pęczek szpinaku
  • sól

Opis przygotowania:

Szpinak, pieczarki oraz pomidory umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić w cienkie plastry. Szpinak pokroić na kawałki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanej oliwy na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać oczyszczone oraz pokrojone w plastry pieczarki i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty. Potem ściągnąć z ognia. Następnie płaty lasagne wrzucić na 1 l lekko osolone,j gotującej się wody, gotować przez 3 minuty, potem wyciągnąć i odcedzić. Odcedzone lasagne przełożyć na 1 łyżkę rozgrzanej oliwy na patelni, wyłożyć pokrojonymi pomidorami, szpinakiem oraz smażoną cebulą wraz z pieczarkami. Na to wykładać kolejne plastry ugotowanego lasagne, aż do wyczerpania składników. Całość posypać tartym serem żółtym, majerankiem i smażyć pod przykryciem do czasu, aż ser zacznie się roztapiać. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów