Lasagne ze szpinakiem, pieczarkami i pomidorami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3952
Składniki:
- 30 g pieczarek
- 10 g tartego żółtego sera
- 6 płatów makaronu lasagne
- 4 pomidory
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
- pęczek szpinaku
- sól
Opis przygotowania:
Szpinak, pieczarki oraz pomidory umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić w cienkie plastry. Szpinak pokroić na kawałki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanej oliwy na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać oczyszczone oraz pokrojone w plastry pieczarki i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty. Potem ściągnąć z ognia. Następnie płaty lasagne wrzucić na 1 l lekko osolone,j gotującej się wody, gotować przez 3 minuty, potem wyciągnąć i odcedzić. Odcedzone lasagne przełożyć na 1 łyżkę rozgrzanej oliwy na patelni, wyłożyć pokrojonymi pomidorami, szpinakiem oraz smażoną cebulą wraz z pieczarkami. Na to wykładać kolejne plastry ugotowanego lasagne, aż do wyczerpania składników. Całość posypać tartym serem żółtym, majerankiem i smażyć pod przykryciem do czasu, aż ser zacznie się roztapiać. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)