Kapusta pekińska z bottargą, sezamem i orzechami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2434
Kapusta pekińska z bottargą, sezamem i orzechami
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 100 g wędzonej bottargi (wędzonej ikry z tuńczyka)
  • 2 łyżki czarnego sezamu
  • 2 łyżki białego sezamu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 główka kapusty pekińskiej
  • 2 łyżki tłuczonych pistacji

Opis przygotowania:

Kapustę pekińską dokładnie umyć, osączyć z wody i podzielić na liście. Następnie 2 liście kapusty przełożyć do miksera, zalać je oliwą z oliwek i zmiksować na jednolitą masę. Pozostałe liście kapusty przełożyć na na aluminiową tackę i grillować na rozpalonym grillu do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z grilla i wyłożyć na talerz. Na grillowane liście kapusty na talerzu wyłożyć czarny i biały sezam oraz bottargę. Całość posypać tłuczonymi pistacjami i zmiksowanymi wcześniej składnikami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów