Pierogi z tofu, ryżem, grzybami i szparagami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2570
Składniki:
- 40 g tofu
- 30 g zielonych szparagów
- 15 g pieczarek
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 2 łyżki śmietany 12%
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka ryżu
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- Na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 0,5 szklanki letniej wody
Opis przygotowania:
Szparagi i grzyby umyć. Szparagi zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki pokroić w kostkę. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, po czym zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Następnie rozgrzać olej na patelni, dodać do niego pokrojone pieczarki oraz cebulę i lekko podsmażyć. Podsmażone połączyć z ryżem i dodać do tego pokruszone drobno tofu. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą i dokładnie wymieszać.
Przygotować ciasto na pierogi: mąkę przesypać na stolnicę. Wbić do niej jajko, wlać letnią wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem. Na krążki nałożyć wymieszane składniki i całość zlepić ręcznie. Zagotować 1 l wody i na wrzątek wrzucić zlepione pierogi. Gotować przez 3 minuty na średnim ogniu, po czym odcedzić i wyłożyć na talerz. Na pierogi wyłożyć ugotowane wcześniej szparagi. Całość polać śmietaną i posypać tartym parmezanem.
Przygotować ciasto na pierogi: mąkę przesypać na stolnicę. Wbić do niej jajko, wlać letnią wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem. Na krążki nałożyć wymieszane składniki i całość zlepić ręcznie. Zagotować 1 l wody i na wrzątek wrzucić zlepione pierogi. Gotować przez 3 minuty na średnim ogniu, po czym odcedzić i wyłożyć na talerz. Na pierogi wyłożyć ugotowane wcześniej szparagi. Całość polać śmietaną i posypać tartym parmezanem.
Komentarze (0)