Pierogi z tofu, ryżem, grzybami i szparagami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2570
Pierogi z tofu, ryżem, grzybami i szparagami
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g tofu
  • 30 g zielonych szparagów
  • 15 g pieczarek
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki letniej wody

Opis przygotowania:

Szparagi i grzyby umyć. Szparagi zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki pokroić w kostkę. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, po czym zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Następnie rozgrzać olej na patelni, dodać do niego pokrojone pieczarki oraz cebulę i lekko podsmażyć. Podsmażone połączyć z ryżem i dodać do tego pokruszone drobno tofu. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą i dokładnie wymieszać.

Przygotować ciasto na pierogi: mąkę przesypać na stolnicę. Wbić do niej jajko, wlać letnią wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem. Na krążki nałożyć wymieszane składniki i całość zlepić ręcznie. Zagotować 1 l wody i na wrzątek wrzucić zlepione pierogi. Gotować przez 3 minuty na średnim ogniu, po czym odcedzić i wyłożyć na talerz. Na pierogi wyłożyć ugotowane wcześniej szparagi. Całość polać śmietaną i posypać tartym parmezanem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów