Tofu z chińskimi grzybami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1857
Składniki:
- 100 g świeżych chińskich grzybków Shitake
- 1 brokuł
- 1 łyżka oleju sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżki wina ryżowego
- 2 ząbki czosnku
- 5 cm imbiru
- keczup łagodny
- sól
Opis przygotowania:
Brokuła umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości, a następnie odcedzić i podzielić na różyczki. Tofu zalać wodą, dodać 1 łyżeczkę soli, gotować przez 10 minut, odcedzić. Rozgrzać mocno olej sezamowy na patelni, dodać do niego oczyszczone grzybki, starty drobno imbir, szczyptę soli i smażyć przez 2 minuty. Po tym czasie dodać do tego wino ryżowe, wymieszać i po 30 sekundach dalszego smażenia wlać olej sojowy. Wszystko smażyć przez 1 minutę, następnie grzyby wyciągnąć i osączyć ze smażonego tłuszczu. Osączone grzybki ułożyć na gotowanym tofu i skręcić jak rolady. Rolady z grzybami położyć na talerzu. Polać keczupem i udekorować różyczkami brokuła. Podawać na ciepło.
Komentarze (0)