Jajecznica z tofu, grzybami shitake i awokado

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 6021
Jajecznica z tofu, grzybami shitake i awokado
fot. yuko chan / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g tofu
  • 20 g grzybów shitake
  • 4 jajka
  • 2 owoce awokado
  • 2 łyżki oleju
  • 1 limonka
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Grzyby shitake oczyścić, umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Tofu pokroić na kawałki. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Następnie rozgrzać olej na patelni, dodać cebulę i zeszklić. Do cebuli dodać grzyby shitake i smażyć przez 1,5 minuty. Jajka roztrzepać widelcem na talerzu i dodać do grzybów razem z tofu. Całość doprawić do smaku pieprzem i solą. Smażyć na złoty kolor, po czym wyłożyć na talerz. Awokado umyć, obrać ze skóry, pozbawić pestki, miąższ pokroić w plastry i dodać do składników. Limonkę przekroić na ćwiartki i dodać do jajecznicy po jednej. Z reszty limonki wycisnąć sok i polać całą potrawę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów