Pulpety z brokułem w sosie ananasowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2318
Składniki:
- 500 ml bulionu warzywnego z kostki
- 400 g mielonego mięsa wieprzowego
- 150 ml sosu słodko-kwaśnego z ananasem
- 1 brokuł
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 szklanka ryżu
- sól
- pieprz
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Brokuła pokroić w różyczki. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Natkę pietruszki pokroić drobno. Następnie ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Mięso mielone zmieszać z pokrojoną cebulą, wbić do tego jajko, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie wymieszać. Z wymieszanych składników uformować okrągłe pulpety, do których włożyć różyczki pokrojonego brokuła. Całość zlepić i gotować do miękkości w bulionie warzywnym. Ugotowane składniki wyciągnąć z bulionu i dodać do ugotowanego wcześniej ryżu. Całość zalać sosem ananasowym i posypać natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)